Fittanyuka Blog – Receptek


Lisztmentes magvas kréker

Egy olyan sós kréker receptjét osztom meg veletek amely abszolut lisztmentes, alacsony szénhidráttartalmú, hiszen csupán magvakból készül, így ropogós, megunhatatlan.

50-70 dkg készen:

Hozzávalók:

200g nem zsírtalanított mandulaliszt

100 g szezámmag+2 evőkanál chia mag

4evőkanál napraforgó mag

2 evőkanál fekete szezámmag

2 evőkanál lenmag

2 kiskanál parajdi só

6 evőkanál kókuszszír

100-150 g rizstej vagy mandulatej

Az összetevőket alaposan összekavarjuk, átgyúrjuk, ha szükséges kevés vizet adhatunk hozzá. A masszának jól gyúrhatónak kell lennie. Kettő sütőpapír között kinyújtjuk és kis pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Előmelegített sütőben 180 C fokon 15 percig sütjük.

100 g (kb.13-15 db) tápanyagtartalma:

Fehérje: 18g

Zsír: 43 g

Szénhidrát: 12 g

Kcal: 490

 

Szénhidrátcsökkentett pizza

Szerettem volna vacsorára egy olyan pizzát sütni amelyet a  gyerekek is szívesen elfogyasztanak és vacsorára én is ehetek belőle. Ugyanis ebédre még igen, de az esti órákban alig vagy egyáltalán nem fogyasztok szénhidráttartalmú ételeket. Kétféle lisztből készítettem: 50% -ban Dr. Kalmár tönkölylisztből és másik 50%-ban csicseriborsó lisztből. A Kalmár tönkölylisztnek magasabb a fehérjetartalma, szénhidráttartalma alacsonyabb és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. A csicseriborsóliszt szintén magas fehérjetartalmú liszt.

A pizza tetejére most nem paradicsomszószt (savasító hatása miatt) készítettem, hanem egy “tejfölös” alapot.

Tejfölös alap elkészítése: Itt!

Pizza tészta elkészítése:

25 dkg Dr Kalmár fehér tönkölyliszt

25 dkg csicseriborsó liszt

2 tk parajdi só

3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj

1/2 tasak sütőpor

szárított pizza zöld fűszerkeverék

250 ml víz

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat. Addig dagasztjuk kézzel ameddig összeáll a tésztánk. Ha szükséges vizet vagy lisztet adagolunk hozzá. Hagyjuk pihentetni 10-15 percet szoba hőmérsékleten. Lisztezett asztalon kinyútjuk, majd egy szintén kiolajozott és enyhén kilisztezett sütőlemezre tesszük. Megkenjük a “tejfölös” alappal és ráhalmozzuk a felszeletelt feltéteket, végén a sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig sütjük.

Feltét: 

1 db cukkini (vékonyra szeletelve)

1 db paradicsom

4 db shiitake gomba (vagy bármiyen más gomba)

1 db paprika

Violife vegán sajt (mozarella) reszelve

Egy szeletben: 

Fehérje: 20 g

Szénhidrát: 38 g

Kcal: 380 Kcal

Málnás Brownie

Szeretem a brownie -t készíteni, mert a kedvelt bögrés süti modern változata, habár én most grammban adom meg a recept mennyiségeit. Bármilyen kedvenc friss vagy fagyasztott gyümölcsünkkel készíthetjük, vagy akár önmagában. A tömény étcsoki ízéhez illik a savanykás málna vagy más piros gyümölcs. Természetesen vegán és cukormentes, almasziruppal készül, amely segít abban, hogy a sütemény tésztája kissé “ragacsos” legyen.

Hozzávalók: 

240 g tönkölyliszt

120 g kakaópor

320 g 100%-os almaszirup

10 evőkanál kókuszolaj

150 ml mandulatej

1/2 tk sütőpor

100 g étcsokicsepp (süthető)

Tetejére: 200 g 70%-os belga étcsokoládé

200 g málna

A sütemény száraz összetevőit összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a szirupot, a folyékony kókuszolajat (kissé felmelegítjük ha ledermedt). Egy kiolajozott, kilisztezett szögletes, kb. 30X30 centiméteres sütőformába öntjük és előmelegített sütőben 200 C fokon sütjük 10 percig, majd további 15-20 percig 180 C fokon.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és a kihűlt sütemény tetején egyenletesen eloszlatjuk, rá szorjuk a málnát és hagyjuk kissé hűvös helyen megdermedni, majd tetszőleges nagyság kockákra vágjuk.

 

Spenótos vöröslencse penne

Ennek az ételnek a kuriózuma maga a penne tészta. Nem titkolom, hogy az Aldi áruházban találtam ezt a vöröslencse lisztből készült penne tésztát amely  lencselisztet és vizet tartalmaz csupán. Gluténmentes, íze nem jellegzetes, inkább semleges, állaga rugalmas, “al dente” megfőzve. Engem csupán a színe emlékeztetett a vöröslencsére. Elkészítve egy magas növényi fehérjetartalmú ételt kapunk, amelynek rosttartalma sem elhanyagolható.

Hozzávalók (4 főre)

500 g vöröslencse penne tészta

2 csapott teáskanál parajdi só (vagy ízlés szerint)

4 maréknyi friss spenót

200 ml rizs, vagy kókusztejszín

őrölt fekete bors

2 cikk fokhagyma

3 evőkanyálnyi olíva olaj

Szokásos módon megfőzzük a penne tésztát, leszűrjük és meglocsoljuk kevés hidegen sajtolt olíva olajjal. Egy cikk fokhagymát felaprítjuk, kissé átpirítjuk a felhevített olíva olajon, rádobjuk a spenótleveleket, sózzuk, borsozzuk, lefedjük. Miután kissé “összeesett” ráöntjük a növényi tejszínt és keveset a tészta főző vizéből. Ha szükséges még sózzuk és belepréseljük a másik cikk fokhagymát. Hozzáadjuk a kifőtt pennét a tejszínes spenóthoz és kis láng felett átforgatjuk, tálalhatjuk is. Én kevés növényi sajtot tettem a tetejére tálaláskor. Gyors ebéd vagy vacsora.

 

 

 

 

Méregtelenítő leves

Ezt a leves fogyaszthatjuk a tavaszi vagy őszi lékúránk elején, vagy akkor is amikor egy-egy könnyített napot tartunk, amikor például szűk a szoknyánk dereka:).

Szeretem, mert finom, magas a rosttartalma, krémes és eltelít. Így észre sem veszem, hogy könnyített napot tartok, vagy ha éppen lékúrázom akkor szó szerint jól laktat egy tál belőle.

Összetevők: 4 tál leves kb.

1 db nagy szál póréhagyma

1 db kisebb cukkini

1 db közepes krumpli

1 db gyökér

2-3 szál zeller szár vagy 1/2 db zeller

friss petrezselymezöld

1,5 l víz

1 db bio. vegán zöldségleves kocka

1 csapott evőkanálnyi parajdi vagy himalaya só

1 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj

A megtisztított zöldségeket feldaraboljuk, a krumplit természetesen lehéjjazzuk és felkockázzuk. A zöldségeket az olajon lepároljuk, sózzuk és 2-3 perc után felöntjük a vízzel és bele dobjuk a leves kockát. Addig főzzük ameddig a zöldségek megpuhulnak. Hagyjuk kissé kihűlni és utána leturmixoljuk botmixerrel, vagy még jobb a nutribullet, mert tényleg krémes és selymes lesz az eredmény. A friss petrezselyem zöldet a végén turmixolom bele.