Fittanyuka Blog – Receptek


Napraforgós cékla fasírt

Nagy kedvencem ez a roppanós, vegán, tulajdonképpen zabfasírt. Céklával készítettem az idénynek megfelelően, de bármilyen zöldséggel készíthetjük.

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, sok rostot és fehérjében gazdag a zabpehely miatt.

Hozzávalók:

25 dkg kis levelű gluténmentes zabpehely

1 db reszelt, friss cékla

1 teáskanálnyi vegamix

1 kk parajdi só

maréknyi enyhén pirított napraforgó mag

1 cikk préselt fokhagyma

kb 1,5 dl meleg víz

A vízhez hozzákeverjük a vegamixet és a sót, ráöntjük a zabpehelyre, hozzáadjuk a napraforgó magot, a reszelt céklát, fokhagymát, összekeverjük és hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig. Ha túl száraznak találjuk adhatunk hozzá még vizet, vagy ha folyós akkor még zabpelyhet. Formázható állagúnak kell lennie.

Evőkanállal kiszaggatjuk és tetszőleges méretű fasírtokat formázunk belőle. Forró kókuszolajban kisütjük. Süthetjük sütőben is, akkor viszont a masszához adjunk egy evőkanálnyi hidegen sajtolt olíva olajat vagy napraforgó olajat.  Önmagában vagy salátához, különböző köretekhez feltétnek, akár főzelékhez kitűnő.

 

Erdei gyümölcsös “joghurt” szelet

Íme egy igazán könnyű, frissítő “mentes” desszert recept amely nemcsak vegán, cukormentes hanem gluténmentes is!

Hozzávalók: (10-12 szelethez)

100 g rizsliszt

50 g gluténmentes lisztkeverék

25 g kókuszreszelék

25 g kakaópor

200 ml víz

80 g eritrit

1/2 citrom lereszelt héja

6 evőkanál folyékony (szoba hőmérsékletű) kókuszolaj

1 tasak foszfátmentes sütőpor

 

Krém: 

250 g selyem tofu

200 ml kókusztejszínt

100 g eritrit

1 citrom reszelt héja

1 citrom leve

késhegynyi bourbon vanília

2 csapott evőkanál agar-agar

1,5 dl víz

két maréknyi friss, vegyes piros gyümölcsök

A piskóta száraz hozzávalóit összekavarjuk, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, robotgéppel alaposan összedolgozzuk és egy kiolajozott kapcsos 10 szeletes tortaformába öntjük, 180 C fokon 40 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, ha nem tapad a közepe elkészült, ha szükséges még 5-10 percig sütjük 150 C fokon. Formában hagyjuk kihűlni.

A krém hozzávalóit (kivéve az agar-agar és víz) összeturmixoljuk. A vizet hidegen elkeverjük az agar-agarral és felforraljuk. Utána hozzákeverjük, turmixoljuk a krémmel, belekeverjük a megmosott gyümölcsöket és a formába öntjük, a piskóta tetejére. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük, vagy fagyasztóban 1-2 órát hűtjük.

 

Lisztmentes magvas kréker

Egy olyan sós kréker receptjét osztom meg veletek amely abszolut lisztmentes, alacsony szénhidráttartalmú, hiszen csupán magvakból készül, így ropogós, megunhatatlan.

50-70 dkg készen:

Hozzávalók:

200g nem zsírtalanított mandulaliszt

100 g szezámmag+2 evőkanál chia mag

4evőkanál napraforgó mag

2 evőkanál fekete szezámmag

2 evőkanál lenmag

2 kiskanál parajdi só

6 evőkanál kókuszszír

100-150 g rizstej vagy mandulatej

Az összetevőket alaposan összekavarjuk, átgyúrjuk, ha szükséges kevés vizet adhatunk hozzá. A masszának jól gyúrhatónak kell lennie. Kettő sütőpapír között kinyújtjuk és kis pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Előmelegített sütőben 180 C fokon 15 percig sütjük.

100 g (kb.13-15 db) tápanyagtartalma:

Fehérje: 18g

Zsír: 43 g

Szénhidrát: 12 g

Kcal: 490

 

Szénhidrátcsökkentett pizza

Szerettem volna vacsorára egy olyan pizzát sütni amelyet a  gyerekek is szívesen elfogyasztanak és vacsorára én is ehetek belőle. Ugyanis ebédre még igen, de az esti órákban alig vagy egyáltalán nem fogyasztok szénhidráttartalmú ételeket. Kétféle lisztből készítettem: 50% -ban Dr. Kalmár tönkölylisztből és másik 50%-ban csicseriborsó lisztből. A Kalmár tönkölylisztnek magasabb a fehérjetartalma, szénhidráttartalma alacsonyabb és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. A csicseriborsóliszt szintén magas fehérjetartalmú liszt.

A pizza tetejére most nem paradicsomszószt (savasító hatása miatt) készítettem, hanem egy “tejfölös” alapot.

Tejfölös alap elkészítése: Itt!

Pizza tészta elkészítése:

25 dkg Dr Kalmár fehér tönkölyliszt

25 dkg csicseriborsó liszt

2 tk parajdi só

3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj

1/2 tasak sütőpor

szárított pizza zöld fűszerkeverék

250 ml víz

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat. Addig dagasztjuk kézzel ameddig összeáll a tésztánk. Ha szükséges vizet vagy lisztet adagolunk hozzá. Hagyjuk pihentetni 10-15 percet szoba hőmérsékleten. Lisztezett asztalon kinyútjuk, majd egy szintén kiolajozott és enyhén kilisztezett sütőlemezre tesszük. Megkenjük a “tejfölös” alappal és ráhalmozzuk a felszeletelt feltéteket, végén a sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig sütjük.

Feltét: 

1 db cukkini (vékonyra szeletelve)

1 db paradicsom

4 db shiitake gomba (vagy bármiyen más gomba)

1 db paprika

Violife vegán sajt (mozarella) reszelve

Egy szeletben: 

Fehérje: 20 g

Szénhidrát: 38 g

Kcal: 380 Kcal

Málnás Brownie

Szeretem a brownie -t készíteni, mert a kedvelt bögrés süti modern változata, habár én most grammban adom meg a recept mennyiségeit. Bármilyen kedvenc friss vagy fagyasztott gyümölcsünkkel készíthetjük, vagy akár önmagában. A tömény étcsoki ízéhez illik a savanykás málna vagy más piros gyümölcs. Természetesen vegán és cukormentes, almasziruppal készül, amely segít abban, hogy a sütemény tésztája kissé “ragacsos” legyen.

Hozzávalók: 

240 g tönkölyliszt

120 g kakaópor

320 g 100%-os almaszirup

10 evőkanál kókuszolaj

150 ml mandulatej

1/2 tk sütőpor

100 g étcsokicsepp (süthető)

Tetejére: 200 g 70%-os belga étcsokoládé

200 g málna

A sütemény száraz összetevőit összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a szirupot, a folyékony kókuszolajat (kissé felmelegítjük ha ledermedt). Egy kiolajozott, kilisztezett szögletes, kb. 30X30 centiméteres sütőformába öntjük és előmelegített sütőben 200 C fokon sütjük 10 percig, majd további 15-20 percig 180 C fokon.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és a kihűlt sütemény tetején egyenletesen eloszlatjuk, rá szorjuk a málnát és hagyjuk kissé hűvös helyen megdermedni, majd tetszőleges nagyság kockákra vágjuk.