Kismama blog


collagepocak

1.Trimeszter vége és az apró “kellemetlenségek”:

Kismamaságom első állomásához érkeztem, amely merem remélni vízválasztó lesz. A babavárás csodálatos dolog egy nő életében, de vannak kellemetlen percek, napok sőt hónapok is. Ne értsetek félre, nagyon boldog vagyok, hogy újra anyuka lehetek és átélhetem ezeket a csodálatos hónapokat, de az első három hónap számomra most nem volt könnyü.

Nálam gyorsan történt minden, amikor “ráeszméltem”, hogy babát várok, ahogyan ez általában lenni szokott már a negyedik héten túl voltam. A felhőtlen boldogság után a kellemetlenségek a második hónaptól kezdődtek és gyűrűződtek mindezidáig. Az első terhességemnél nem voltak ilyen fokú rosszulléteim és az ami volt a 12.-ik héttől egyik napról a másikra elmúlt. Remélem ez most is így lesz. Holnap lépek a 12.-ik hétbe!

Minden felborult: a szaglásom, az ízlésem és az energia szintem a minimumra csökkent. Ezt nehezen viseltem, viselem, mert mindig energikus vagyok és egyszerre több dolgot csinálok. Most jó esetben fennt tudok lenni 20.30.-ig esténként egy ( munka utáni )délutáni alvással. Az elején a rosszullétek reggel kezdődtek és kitartottak késő délutánig. Ez a harmadik hónaptól változott: délután kezdődött, elalvásig tartott, tart még mindig. A legnagyobb boldogság számomra ha ágyat látok.

Az ízlésem felborult: Az édes ízeket nem tolerálom, még a gyümölcsöket sem, sajnálatomra. Az éhgyomorra fogyasztott gyümölcsök rendszerint visszajöttek. Egyetlen gyümölcs amit bármikor fanyar, savanyú és keserű íze miatt elfogyaszthatok az a grapefruit, másik kedvenc a citrom. Mindkettőt cikkekre vágva is fogyasztom vagy a levüket vízbe facsarom. A zöldségek, saláták, levesek, főleg a savanykás levesek jól esnek. Sosem voltam nagy nassoló, de most tönköly ropi, kölesgolyó mindig kell, hogy legyen a közelemben. Ha jön a hányinger és gyomorégés, akkor ezek az apró falatok azonnal segítenek. Igen, gyomorégés: soha életemben nem volt ilyen problémám, most ezt az érzést is megismertem közelebbről.

SAM_4740

Néhány tippemet osztom meg veletek amelyek segítenek legyőzni a rosszulléteket, de hozzáteszem, hogy előfordult az is, hogy semmi nem segített.

1. Víz, gyógytea:

A hányinger oka lehet a dehidratáció is. A tiszta, szénsavmentes vagy lúgos víz mindig legyen a közelben. A vízmennyiség elfogyasztása nem változott nálam egyenlőre: 3 liter / nap. Ez kiegészülhet a nap folyamán, leginkább este egy borsmenta teával amely szintén segít enyhíteni az émelygést. A citromos vízbe kis mennyiségű gyömbért is reszelek időnként, vagy gyömbér teát főzök, szintén csökkenti a hányingert.

citrom2szedertea

2. Többször keveset elv és a ropogtatnivalók: 

Ha jön a rosszullét akkor az éhség nem jó barátunk. Inkább kövessük a többször keveset elvét. A tízórai, uzsonna nálam a kölesgolyó , tönköly ropi, majd a kétszersültek, abonett kenyerek, puffasztott rizs szelet valamilyen sós kencével, növényi pástétommal és zöldségekkel. Mint, már említettem az édes ízek minden formája “kilőve”: méz, semmilyen cukor, alternatív formájuk sem, lekvár, aszalvány, gyümölcsök szintén nem jöhetnek szóba. Nem tudom meddig, remélem a kora nyári, friss gyümölcsöket már élvezhetem, mert nagyon szeretem őket. Ha éjszaka arra ébredek, hogy valami nem stimmel akkor van mellettem egy pohár citromos víz és pár szál ropi.

 

nyers zöldség tekercsek csicseriborso krem

 

3. Illóolajok:

A szagok is befolyásolják ilyenkor a közérzetünket. A hentes, halas pultokat, éttermeket messze elkerülöm. Van nálam egy üvegecske menta illóolaj, ha elsápadok ebbe szippantok bele, felfrissít, erőre kapok tőle, valameddig. Kerülöm ( eddig sem használtam) a nem természetes kozmetikumokat, parfümöket, mesterséges illatokat. Sőt a páromat is megkértem ha lehet ne fújja magát, mert nem bírom a “szagát”:).

olaj

 

4. Vitaminok, ásványok:

Mivel a táplálkozásom nem annyira szines,  mint ahogy az korábban lenni szokott ezért az első hónaptól kezdve már fogyasztok egy jó mínőségű  terhes vitamin formulát.

Fontos szempont nálam, mint mindenben, hogy természetes összetevőket tartalmazzon és ne vegyi úton előállított vitaminok, ásványok legyenek a kapszulában. A baba mindent megkap, a természet elveszi a jussát. A támogatás, nekünk anyukáknak kell, hogy a szervezetünk raktárait ne élje fel. Ebben az esetben megsínyli a bőrünk, csontozatunk, fogunk, egészségünk. Olyan formulát találtam, választottam, amely tartalmaz csakis szerves kötésben: kálciumot, magnéziumot, vasat cinket, rezet, továbbá kálium, mangán, krómot és folsavat is. Vitaminokat: C, B1, B2, B12, B6 vitamint.

B vitamin kiegészítés nálam a B6 vitamin 8 óránként, amely segít enyhíteni az émelygést és a sörélesztő, amelyet salátákra szórok, mivel nem fogyasztok húst, így pótolom a B12 vitamint, a sörélesztő pedig koncentráltan tartalmazza.

Ezen kívül szintén az alábbi cég folyékony D vitamin formuláját fogyasztom, amely segíti beépülni  a csontokba a kálciumot. Mivel napfénytől mentes hónapokat élünk át.  Olajos magvakat sem tudok most sajnos fogyasztani, amelyek pedig szintén sok kálciumot tartalmaznak.

Az első terhességemmel ellentétben talán ezeknek a vitaminoknak köszönhetően és a korábbi évek táplálkozásának, abszolut nincsenek izomgörcseim (vádli), amely a magnézium hiányát jelenti és amelyből sokat felvesz a szervezet a várandosság ideje alatt.

SAM_4805

 

5. Zöld turmix:

Egy korábbi szokásomról nem mondtam le. Ez nem más, mint a zöld turmix fogyasztása. Savanykás ízesítésben fogadja el a szervezetem, ezért savanykás almával, citromlével és kevés gyömbérrel készítem. Nem éhgyomorra fogyasztom, mert egy-két alkalommal porul jártam, hanem a délelőtti időszakban. A zöldek szintén sok kálciumot és vasat tartalmaznak. 

gyull

 

6. Fáradtság, levertség:

Erre a pihenés a tippem:). Mivel a munka nekem is végig fogja kísérni a várrandósságomat és az élet nem állt meg. Annyi változtatást tudtam beszúrni a hétköznapjaimba, hogy a reggeli, megszokott kezdés és a napi munkarutin után, amely 17 óra körül ér véget, az esti feladatok előtt pinenek egy órát. Nagyon időben ágyba bújok és igyekszem 8 órát mindenképpen aludni. Hétvégére ha lehet nem vállalok plussz feladatokat, csak amit a munkám megkövetel és nagyon fontos. A hétvége abszolut a pihenésé kell, hogy legyen jelenleg.

Remélem a tippek hasznosak voltak, habár nincs új a nap alatt, ebben a témában sem. Ha nektek vannak tippeitek, kinél mi vált – válik be küldjétek el, szívesen fogadom!

 

Immunerősítés  –  Természetes módszerek, tippek: gyerekeknek, anyukáknak, kismamáknak

Mindig a természetes módszereket részesítettem előnyben ami az immunrendszerünk erősítését illeti. Most a várandóság ideje alatt is ezt tartom szem előtt, hiszen egy vírus, baci nem tenne jót “nekünk”, de a vegyi úton előállított gyógyszereket sem szeretném alkalmazni. A megelőzésben hiszek, minden téren. Amikor már nagy a baj, vagyis felüti a fejét a betegség akkor nehezebb a helyzetünk, jobb megelőzni a bajt.

1. D vitamin:

Téli időszakban, kevés a napfény, ennek hatására immunitásunk csökken, ezért célszerű jó mínőségű, D vitamint alkalmazni, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt: 3 csepp naponta vízbe, gyerekeknek elegendő 1-2 csepp.

SAM_4840

2. C Vitamin:

Szükség van C vitaminra is a szervezetnek ahhoz, hogy immunrendszerünk megerősödjön. Sokféle c vitamin készítmény található a piacon, én most egy nagyon természetes formáját mutatom meg, amelyet a gyerekek is szívesen megisznak, hiszen finom, kellemes ízű ital.

Fő összetevője a homoktövis velő, amely korunk egyik legértékesebb gyógynövénye a nálunk is egyre inkább hódító cserje, a homoktövis (Hippophae rhamnoides), mely eredetileg egy a Himalája lejtőin termő növény. Hóditó útja során a világ majd minden táján elterjedt, rendkívüli hatásáról a régiek feljegyzései mesélnek.

A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsében. A nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900mg/100g). Ezen felül gazdag A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP- és E-vitaminban. E-vitamin hatóanyagtartalma 202.9 mg/100 g gyümölcs, ez magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma. Az olajában nagy mennyiségben mutatható ki alfa-linolénsav (omega-3), linolsav (omega-6), olajsav (omega-9), palmitolajsav (omega-7) cis-vaccénolaj-sav, b-sitosterin (erős koleszterincsökkentő anyag), fitoncidok és nyomelemek.

Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonoidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint kedvező élettani hatását emelik ki. Magas antioxidáns tartalma miatt a mai társadalom elengedhetetlen egészségmegőrző élelmiszerévé vált.

Érdekes, hogy Kínában gyógyszernek van minősítve, míg nálunk nyugaton csak egészségvédő, betegség megelőző, általános erősítő szerként ismerik el. Télen immunerősítő hatása miatt érdemes fogyasztanunk, nyáron belülről építi ki a bőr védekező képességét a nap káros sugarai ellen.

homoktovis-9-500x332

 

 

Íme az én receptem:

Szükséges hozzá természetes, cukormentes homoktövis velő: 1 teáskanál / fő

Méz: 1 teáskanál / fő

Rizstej, vagy mandula tej: 2 dl / fő

Az összetevőket shakerben összerázzuk és máris fogyaszthatjuk. Nagyon kellemes, savanykás íze miatt “ivójoghurtra ” hasonlít.  (habár nem fogyasztunk ilyet manapság).

 

 

 

10941385_899995016699850_7970740499837792809_n

 

2. Méz – Virágpor:

Érdekes tény, hogy a méhészek között fordul elő a legkevesebb rákos és izületi gyulladásos megbetegedés az összes szakma közül az egész világon. A rendszeres mézfogyasztók pedig a leghosszabb életű emberek közé tartoznak.

Gyógyító hatások:

A méz és más méhészeti termékek kiváló erősítő, frissítő szerek. A legösszetettebb élelmiszerek közé tartoznak, mert a nagy tömegű cukor mellett rendkívül sokféle ásványi anyagot, vitamint, valamint ferment és hormonanyagokat is tartalmaznak. Segítségükkel megelőzhetőek a betegségek illetve betegség esetén segítik, gyorsítják a lábadozást, a szellemi-fizikai energiák visszanyerését, a felépülést. A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént, miáltal jelentősen növelhető a teljesítőképességünk.

A vitaminok közül A-, Bl-, B2-, B6-, C-, G-, H-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén található meg benne.

A tapasztalatok szerint, aki mézet használ cukor helyett, az rövid időn belül kevesebb édességet fogyaszt másoknál, mert szervezete nem kívánja az édességeket. Ennek megfelelően a méz fogyasztása elősegíti karcsúságunk, vonalaink megőrzését is. A méz nem csak édes, de savas is, szerves savai javítják az étvágyat, az emésztést.

A méz sajátossága, hogy a baktériumok nem fejlődnek ki és nem szaporodnak benne. Erősíti az idegeket, az immunrendszert, az emésztést, méregteleníti, tisztítja a szervezetet, mert a máj sokkal könnyebben, jobban és gyorsabban dolgozza fel, mint a cukrot.

Ajánlott fáradtság, gyengeség esetén, mivel az egyszerű cukrok már a száj nyálkahártyáján át kezdenek felszívódni,
és átalakulás (lebontás) nélkül a vérbe kerülnek (energiát adnak).

Köhögés elleni szirup mézből: – Alaposan keverj össze 15 dkg mézet, 5 dkg glicerint és két citrom levét. Tedd kisebb üvegekbe, zárd le, és használd szükség szerint.

Kisbabáknak: 1 éves kor alatt ne adjunk mézet.  Egy éves kor felett keverhetjük az ételébe, esetleg az italába: 1-2 teáskanállal.  Amikor jön a foga, bedörzsölhetjük az ínyét tiszta mézzel, ez nyugtatja és helyi érzéstelenítő hatása is van.

Virágpor:

A méhek által közvetlen a virágokról gyűjtött virágpor egy koncentrált táplálék, természetes produktum. A virágpor színe aszerint, hogy milyen növénytől származik, az aranysárgától a sötétbarnáig változik, de lehetnek benne fekete szemcsék is. Íze édes, illatos, jellegzetes szagú.

A virágpor a szó legszorosabb értelmében vett fehérje táplálék. Szinte valamennyi, a szervezet számára alapvető fehérjét tartalmazza, közöttük a nélkülözhetetlen aminosavakat: hisztidint, triptofánt, metiomint, leucint, lizint, lubaminsavat, cisztint stb. is. A virágpor a 22 aminosav közül 20-at tartalmaz. Számítások és összehasonlítások alapján ma már bizonyított, hogy a virágpor annyi aminosavat tartalmaz, mint fél kilogramm marhahús vagy 7 tojás, vagyis 30 gramm virágporral a felnőtt emberi szervezet napi aminosav szükséglete fedezhető.

viragpor_525887_44187

Jelentős mértékben tartalmazza főleg a „B” csoporthoz tartozó vitaminokat is: riboflavint (G vitamin), pridoxint (B6 vitamin), tiamint (B1 vitamin), nikotinsavamidot, pantotensavat, valamint kevesebb „C” és „A” provitamint, folsavat és „P” vitamint.

Közel százféle enzimet és sok nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz – vas, réz, kén, nátrium, kálium, kálcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt, lítium. Enzimjei közül a foszfáteazet, az amilázet és az intervázet kell megemlíteni. A lipidikus anyagok közül jelentősebb a cholesterol és a különböző zsírsavak, a szénhidrátok közül a monoszaharidok: a szőlő-, és a gyümölcscukor.

Miért virágpor?

A virágpor nem gyógyszer, de aki fogyasztja, egy csodálatos gyógyulás lehetőségét ismerheti meg. Hatékony gyengeség, alultápláltság,  immungyengeség esetén, szabályozza az emésztést – hatásos étvágytalanság, hasmenés és székrekedés esetén is – , segít májpanaszok, serkenti az anyagcsere folyamatokat és a belső elválasztású mirigyek működését, elősegíti a vérképzést, csökkenti a kolleszterinszintet, erősíti a szívizmot, segít a méregtelenítésben.

A virágport az emberi szervezet könnyen hasznosítja, egyedül, de főként mézzel vegyítve, vagy kevés vízbe, gyümölcslébe, joghurtba keverve fogyaszthatjuk,de inkább az utóbbi javasolt. A virágpor az emberi szervezetet a természet nyújtotta legjobb anyagokhoz juttatja.

Immunerősítésre: 1 teáskanál nyers virágpor + 1 teáskanál bio méz / 1-2 alkalom / nap, például: reggel és este étkezés előtt.

 

Kismamaság és az étvágy – 5 hónap vége

A kérdés amivel a kismamák sűrűn találkoznak: ” És kívánós vagy?”  Igazából nem indokolt, hogy kettő helyett együnk, ugyanis a baba, vagyis az élet követeli a jussát, amire szüksége van “elveszi”, akkor is ha nem megfelelően táplálkozunk. Az anya szervezete sínyli meg, egészsége, bőre, csontozata, fogai. Ezért nagyon fontos, hogy az anyuka a saját szervezetéről úgy gondoskodjon, hogy minőségi és nem mennyiségi táplálkozást folytat.

5hónap

Az én étkezésem nem változott eddig a kismamaságom alatt, de azt sem jelenthetem ki, hogy minden a régi. Arra értem például, hogy korábban kevesebb mennyiséggel is beértem, most viszont nem viselem jól az éhséget, mert kis idő múlva hányinger követi, ezért többször eszem keveset a nap folyamán.

Igyekszem továbbra is értékes, összetett szénhidrátokat fogyasztani, mint a barnarizs, teljesőrlésű tönkölylisztből készült kenyérfélék vagy tortilla, köles és nagy kedvencem a zabpehely. Abszolút továbbra is kerülöm a fehér búzalisztet, fehér cukrot, ecetet, élesztőt, adalékokat, transzzsírokat. Fehérjék közül a növényi fehérjéket fogyasztom kizárólag, húst, tojást, tejterméket nem. Kedvencem a tönkölyfehérje, tofu, csicseriborsó, vörös lencse és rizs és borsófehérje shake.  Növényi tejek és magvak: mandula, török mogyoró, mák, szezámmag ( magas kálcium tartalom).

Nagyon sok zöldség, sok zöld színű zöldség (vas) csírák, némi gyümölcs ami jelenleg az almafogyasztásnál kimerül. Nem igénylem az édes ízeket, ahogyan korábban sem, inkább a sós ízekhez vonzódom.

Kismamáknak szintén fontos a megfelelő zsírok fogyasztása: omega zsírok, esszenciális zsírok. Ilyen a hidegen sajtolt lenmagolaj, -napraforgó olaj vagy olíva olaj. Leginkább salátákra öntetként vagy pástétomokban fogyasztom.

A szervezet ilyenkor több vizet vesz fel, megnő a vízigény és jobban tartalékolja, tartja vissza a szervezet a vizet. Napi 1,5 l lúgos vizet fogyasztom ( a magzatvíz is nagyon lúgos, 9 pH feletti értéke van), a többi szűrt víz. Az ideális: 20 testúly kilogramonként 1 l+0,5 dl. Az én esetemben ez nap 3-3,5 l. Elosztva a nap folyamán étkezések között fogyasztom.

Esténként igyekszem lazító, nyugtató teákat fogyasztani, min a levendula, kamilla, hársfa tea. A napi munka után jó érzés kicsit lenyugodni és befelé fordulni, a babára gondolni és beszélni hozzá:)!

Amikor mégis valami nyalánkságot ennék akkor a gyors, gyümölcsös finomságokat részesítem előnyben:

SAM_5003

Hozzávalók: 3-4 főre

2 db banán
150 g fagyasztott erdei gyümölcs mix (ribizli, áfonya, szeder, málna)
2-3 evőkanál Absorise növényi fehérjepor-vaníliás
1 dl risztej vagy kókusztej
Az összetevőket konyhai robotgép segítségével krémesre mixereljük.

 

Természetes drogéria, tisztálkodó, higéniai és dekorkozmetikumok

Ma már köztudott, hogy a szépségápolásban felhasznált szintetikus anyagok között olyan konzerválószerek, illatanyagok, fényvédőanyagok, emulgálószerek is találhatóak, amelyek főleg a bőrt, de az egész szervezetet is veszélyeztethetik. Nyilvánvalóvá vált az is, hogy a kozmetikai vegyészek által megalkotott természetazonos anyagok nem egészen úgy viselkednek, mint a növények hatóanyagai, amelyekben az egyéb alkotórészek harmonikus összjátéka is érvényesül. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a természetes anyagok (gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök, élő állatok termékei – tej, méhviasz, gyógyvizek, gyógyföldek) kevésbé szervezet-idegenek és toxikusak; kevesebb mellékhatással rendelkeznek, mint a laboratóriumokban előállított társaik.

Számomra nemcsak a babavárás ideje alatt fontos a vegyszermentes tisztálkodó és dekorkozmetikumok használata, hanem ahogyan a táplálkozásomban is egyre inkább törekedtem arra, hogy “tisztán” táplálkozzam, ezzel párhuzamosan lecseréltem a hagyományos kozmetikumaimat, természetes összetevőket tartalmazó, ásványi olajoktól, kemikáléktól mentes “szerekre”. Fontos szempont még számomra, hogy ne teszteljék állatokon, ne tartalmazzanak se az emberre, se a természetre káros hozzávalókat.

A májunk az egyik  legfontosabb méregtelenítő szervünk, nemcsak azokat a méreganyagokat kell semlegesíteni amelyeket az ételekkel viszünk be, hanem azokat is amelyekkel a bőrünk érintkezik, vagy amely vegyszereket belélegzünk, érintünk.

Ne értsetek félre nem kért fel senki semmelyik  termék reklámozására, inkább csak bemutatom én melyeket részesítem előnyben és miért esett rá a választásom.

drogeria

Tisztálkodás:

Tusfürdő, sampon, habfürdő,  hajkondicionáló, hajpakolás. Ezeknél a német dm márkáját, az Alverdet választom, amely nemcsak elérhető áron van, hanem rendelkezik azokkal a minősítésekkel amelyek tanúsítják, hogy natúr kozmetikumok.

Németországban a Német Gyógyászati, Reformárú és Testápolószerek Gyártóinak Ipari és Kereskedelmi Szövetsége (BDIH) a tisztességes gyártók és a vásárlók számára egyaránt kedvezőtlen helyzet javítására átlátható megmérettetést kínál a natúr kozmetikumokat gyártó cégek számára. A meghatározott irányelvek szerinti rendszeres ellenőrzéssel javultak a tisztességes verseny feltételei. A természetes anyagokat tartalmazó kozmetikumokat keresők biztos kézzel nyúlhatnak a keresett kozmetikumokhoz. Az allergiásak elkerülhetik az érzékenyítő, problémát okozó összetevőket.

A „kontrollált natúr kozmetikum” embléma viselését a BDIH csak azon cégek termékeinek engedélyezi, amelyek

  • szintetikus anyagok helyett természetes alapanyagokat, növényi olajakat, viaszokat, kivonatokat (lehetőleg ökológiai eredetűeket), állati termékeket (tej, zsír, méhviasz), valamint ásványi anyagokat használnak;
  • nem tesznek szintetikus színanyagokat, allergizáló illatanyagokat, emulgálószereket, szilikonokat, paraffint és más ásványolaj-származékokat a készítményeikbe;
  • akik az anyagok mikrobiológiai biztonsága érdekében a természetes konzerváló anyagok és eljárások mellett (pl. illóolaj, antioxidánsok) csak az engedélyezett természetazonos konzerválószereket használják: például benzoesavakat és ezek sóit, ethilésztert, szalicilt, szorbinsavakat és ezek sóit, valamint benzilalkoholt. Ezeket azonban a termékeken külön fel kell tüntetni.
  • Míg például csak Németországban időközben egyről négyre nőtt – valószínűleg piaci megfontolásból – a natúrkozmetikumot minősítő szervezetek száma (ECOCERT, neuform, „állatkísérletektől mentes kozmetikum” – bár ezek meglehetősen hasonló szempontokat érvényesítenek), s évről évre nő a kontrollált natúrkozmetikumok spektruma és mennyisége, addig Magyarországon a fogyasztók továbbra is rémesen kiszolgáltatottak a reklámoknak.
  • Nálunk évekkel ezelőtt a Biokontroll Kht. szerezte meg a kizárólagos jogot az ökológiai termesztésű biokozmetikumok minősítésére illetve a tanúsítványok „eladására”. A társaság a BDIH minősítésénél szigorúbb feltételeket szabott, ugyanis azt is előírja, hogy a felhasznált növények legalább 70%-ának biodinamikus gazdálkodásból kell származnia, holott Magyarországon ez a gazdálkodási forma még egyáltalán nem nevezhető elterjedtnek. (forrás:www.tudatosvasarlo.hu)
  • Natrue jelölésnek három fokozata van, egyaránt minősítenek natúr- és biokozmetikumokat, sőt egy harmadik kategóriát is létrehoztak: natúr termék bioösszetevővel. A bio kategóriánál a természetes összetevők 95%-a biotermesztésből vagy vad gyűjtésből származik, míg az átmeneti csoportnál ez 70%. A natúr termékek összetevői természetes, természetes eredetű vagy természetazonos anyagok, de nem feltétlenül biók. A Natrue sem engedélyezi a szintetikus illat- és színezőanyagokat, a kőolajszármazékokat, a szilikont, a génmódosított összetevőket, a sugárkezelést és az állatkísérletet.

A habzó tusfürdőknél, hajsamponnál, habfürdőnél mindig figyelem, hogy nem tartalmazzon: Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Amely szárítja és bontja a bőr fehérjéit, továbbá káros hatással van az idegrendszerre, erősen allergén.

Arcápolás:

Szintén kedvencem az Alverde arcápolási család, növényi összetevőkkel és őssejtel. Általában az arckrémek típusát változtatom, amelyek szeretem ha tartalmaznak Bio – Hyaluron komplex hatóanyagot, amely bőrmegújító hatást fejt ki.

SAM_4972

Arcradír és arcpakolás: Biolától

SAM_5015

Kedvenc természetes, házilag készíthető arcpakolásaim: Link!

63947_852927351406617_2245609470640129011_n

Testápolás:

Jelenlegi kedvenc a kismamáknak való shea vajas bőrápoló, amelyet  hasterületére, mellekre érdemes felkenni a stríák ellen. Ugyanerre a célra szolgál a bio jojoba, mandula és argán olajat tartalmazó ápoló olaj, amelyet nemcsak kenek, hanem fürdővízbe is csöpögtetek, így fürdés után elhagyható a testápolás. Mindkettő Alverde termék.

Másik márka az Yves Rocher amely testápolóit és tüsfürdőit is szeretem használni időnként. Kedvencem a zabtejes és a gyümölcsös testápolók, habár a termékek mínősítései nem győztek meg teljesen. Tusfürdői, hajsamponai viszont nem tartalmaznak SLS-t.

Fogápolás:

SAM_5013

Elsődleges szempont, hogy fluormentes és SLS mentes legyen. Neobio szintén rendelkezik a natur.org mínősítéssel és fluormentes. Másik kedvencem a Dentomin fogpor amely szintén fluormentes és SLS-t sem tartalmaz, magyar termék.

Miért nem jó a fluor?

A fluor az egyik legnagyobb és legveszedelmesebb rákkeltő.

Pedig a fluor szörnyű hatását már 1942-ben közölte Soós József professzor, Kórélettan című könyvében és a Magyar Néptáplálkozás Tanban. Ezek sorrendben:

  1. fog fluorózis (foltos fogak)
  2. csontosodási-, és ásvány anyagcserezavar
  3. szénhidrát-anyagcserezavar
  4. relatív jódhiány
  5. relatív C vitaminhiány
  6. termékenység csökkenés
  7.  öregedési jelenségek

Még több a fluor káros hatásairól, tanulmányok!

Izzadásgátlás:

Elsődleges szempontom az aluminium mentesség. Miért nem jó az aluminium az izzadásgátlókban (sem)?

“Vagy más néven ammonium aluminum sulfate dodecahydrate. Hétköznapi nevén egy timsó féle. Az alumínium vegyületek a legsúlyosabban rákkeltő vegyületek, amelyeket a kozmetikai ipar használ, főként dezodorokban, izzadásgátlókban, hintőporokban és sminkszerekben. A gyógyászat is alkalmazza vérzéscsillapítókban. Az alumínium soha le nem bomló “dugóként” tömi el a pórusaidat és a verejtékmirigyeid kivezető nyílását, ezáltal megakadályozza a bőröd kapcsolatát a külvilággal (bőrlégzés, izzadás, hőszabályozás, méregtelenítés, stb.). Egy idő után a szervezetben felhalmozódott alumínium a véráramba juthat, ahol még nagyobb galibát csinál. A legújabb kutatások szerint a mirigy- és mellrákok nagy százaléka a szervezetben és a mirigyekben felhalmozódott alumíniumvegyület-maradványokra vezethető vissza. Nem véletlen, hogy a közkonyhákon és az éttermekben rendelet tiltja az alumínium edények és evőeszközök használatát.” /forrás: antalvali.com/

Jelenleg szintén az Alverde izzadásgátlóit használom, habár izzadni szükséges, inkább szagsemlegesítők. Viszont minél tisztábban táplálkozunk annál kevésbé szagos az izzadságunk! Kedvenc dezodorom még a dr.organic gránátalmás deo.

Dekorkozmetikumok:

Szeretem sminkelni magam, nappali sminkem általában: alapozó, szempilla spirál, arcpirosító, szájfény vagy rúzs. Az utóbbira érzékeny vagyok, ugyanis a rúzzsal, szájfénnyel egy nő az élete során rengeteg vegyszert, “eszik meg”.  A natúr,- dekor kozmetikumok hátránya, hogy kevésbé tartósak,általában kozmetikusok nem szeretik használni, ha például mennyasszonyi smink vagy alkalmi sminkről van szó, nappali, természetes sminkhez tökéletesek. Alkalmi smink esetében vastagabb rétegben viszem fel.  Vegyesen használom a következő termékeket: Alverde, Sante, Annemarie Börlind.

 Hajfestés:

Szépségápolás területén egy “elhajlásom” van: a hajfestés területén. A 100% -ban természetes, henna alapú hajszínezők nálam nem működtek, ugyanis erős hajszálaim a henna hatására “drótkefe” hatásúak lettek, sok és sűrű hajam kezelhetetlen, száraz lett. Próbáltam por és a krém formájában is, a vöröses szín jelenleg távol áll tőlem. Azoknak ajánlom akiknek a vöröses, vagy sötétebb árnyalatok jó állnak, közel áll a természetes hajszínükhöz és inkább vékony szálú hajjal rendelkezik. Mivel a szőke és a világos hajszín  árnyalatait preferálom, eredeti hajszínem is ehhez áll közel, ezért a mellírózást választom, hogy minél kevésbé érintkezzen a fejbőrömmel a hajfesték. Mindenképpen ammóniamentes hajfestékeket használok, olajokkal dúsítva, amely puhítja a hajszálaimat. A természetes hatás érdekében több színben melíroz a fodrász: szőke, mogyoróbarna, gesztenye barna. Hajápoló olajokat használok: jojoba, argánolaj: a hajvégek ápolására.

Természetes haj,-fejbőrpakolásom:

Hidegen sajtolt olívaolajat masszírozok a fejbőrömbe és a hajam teljes hosszúságára eloszlatom. Fóliába tekerem, majd törülközőbe és 2-3 órát rajta hagyom, majd alaposan hajat mosok. Fényes, puhák lesznek tőle a hajszálak.

 

Vizes kérdések

Kismamaságunk alatt gyakran érezzük nagyobbnak, nehezebbnek magunkat és ennek nemcsak a növekvő pocakunk az oka. Vannak jól látható jelei anak, ha testünk vizet tartalékol. Ilyennek a felpuffadt végtagok, arc, nehéz végtag érzés. De látható abból is, hogy például a zokni, harisnya, gyűrű, karkötő szorosabb, mint lenni szokott és erős nyomot hagy a bőrödön.

SAM_5162

 

Számos oka lehet a vízvisszatartásnak, a túl sok só-, cukorfogyasztástól a kevés folyadékfogyasztásig. Kismamák esetében pedig egyértelműen a hormonváltozások miatt alakul ki.

A vizesedés egy hormonális reakció. Elnőiesedésnek is nevezhetnénk, egyfajta befogadó készségnek, hiszen amikor egy nőből kismama lesz, teste és tudata befogadásra és megtartásra törekszik. Egész szervezete azon dolgozik, hogy befogadja és megtartsa a magzatot. A női hormonok is azonnal működésbe lépnek és elkezdik befogadni és megtartani a vizet, lelassítják a nyirokkeringést, amivel megváltozik a kismama vízháztartása.

Miért? Mert jóval több vízre van szüksége egy kismamának a baba egészséges fejlődéséhez. Többek között vizet kell termelni a baba szervezetéhez, amelynek 70%-a víz, a magzatvízhez, a nagyobb vérmennyiséghez, a baba agyműködéséhez. Tehát a kismama szervezete elkezdi a szövetekben tárolni a vizet, hogy bármikor hozzájuthasson, amikor szükség van rá. Így a vizesedés esélye már a várandósság első hónapjaitól fennáll.

Az, hogy az ödéma milyen mértékű lehet, az genetikai kódok alapján dől el. Van, aki hajlamosabb nagyobb mértékű vizesedésre, van, aki nem.

Arra kell elsősorban figyelni, hogy a szervezet ne csak megtartsa, hanem ürítse is a vizet. Ennek egyik legfontosabb módja a vese állandó mozgásban tartása. Ezt pedig napi 3-5 liter folyadék bevitellel érhetjük el, aminek nagy százalékban víznek kell lennie.

Amit még tehetünk, hogy csökkentjük a só fogyasztást. Ugyanis a só szintén vizet tart bent a szervezetben. Sokan azt gondolják, hogy ők minimális sót használnak az étkezésekkor. De elsősorban nem a főzéshez használt, hanem a készételekben – flakonos, tubusos, zacskós, üveges termékekben – illetve felvágottakban, sajtokban található sómennyiségre kell gondolni. Ezek az ételek rengeteg sót tartalmaznak.

taplalkozas_terhesseg_idejen

Ha nem segít a sófogyasztás csökkentése és a vízfogyasztás megnövelése sem, akkor érdemes a gyógynövények között körülnézni, hiszen számos gyógynövény rendelkezik enyhe vízhajtó hatással. Ezeknek a gyógynövény főzeteknek a fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, mert a baba miatt szüksége van a szervezetnek a több vízre.

Boróka, petrezselyem, gyermekláncfű

A boróka vízhajtó és emésztésserkentő hatású gyógynövény. Méregtelenítő hatása közismert. Főzhetünk a szárított boróka bogyókból főzetet, amelyből napi egy csészével fogyasztunk. A petrezselyem is jól ismert vízhajtó hatásáról, amivel hozzájárul akár a vérnyomás csökkentéséhez is. Húgyúti fertőzések esetén is gyakran alkalmazzák.

Szórhatjuk apróra vágva, tépve salátáinkba, levesekbe. Nekem a kedvencem a zöld turmix és azt dobom fel egy kevés, friss petrezselyemmel.

 

TwotoMango-Instagram_Blank

 

Hozzávalók:

Marék friss spenót

1 hámozott, csumázott alma

1 db banán

1/2 citrom leve

4-5 szál friss petrezselyem zöldje

annyi víz amennyi ellepi

Alaposan összeturmixoljuk konyhai turmixgéppel. Frissen fogyasztjuk.

gyermeklancfu

A gyermekláncfű szeszkviterpén lakton keserűanyagokat, flavonoidokat, cseranyagokat, káliumsókat (így a kálium pótlás is biztosított), inulint tartalmaz. Teáját régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként, mivel fokozza a máj és a vesék aktivitását. Napi egy csészénél többet szintén ne fogyasszunk belőle kismamaságunk alatt.

SAM_5203

 

 

 

Rostok: Kulcs az egészséges táplálkozáshoz

rostok

Több rost fogyasztása kulcs az egészséges táplálkozáshoz! Várandósság alatt fokozottan fontos több rostot fogyasztani, a bélmozgások miatt és azért, hogy a tisztulás által nagyobb, elegendő élettere legyen a babának.

A székrekedést általában az emésztési folyamat lelassulása, illetve a nedvesség hiánya okozza. A szorulást az alábbi tényezők tovább súlyosbíthatják:

  • rendszertelen étkezés;
  • stressz;
  • kalcium és/vagy vas hiány;
  • Továbbá a rostok segítenek az ideális súly megtartásában, vagy elérésében, azáltal, hogy teltségérzetet biztosítanak, kevesebb kalória bevitel mellett. A cellulit alapú rostok, nulla kalóriát tartalmaznak, de szerepük mégis jelentős. Cellulit alapú rostok nem emésztődnek, szerepük, hogy takarítják a bélrendszert. Ilyen például a barnarizs, zabpehely, zabkorpa, búzakorpa, köles, lisztek közül: tönkölyliszt, zabliszt, barna rizsliszt, kölesliszt.
  • Rostok másik csoportja a vízben oldódó rostok: ide tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, útifűmaghéj, chia mag.
  • A rostban gazdag ételek általában alaposabb rágást igényelnek, így a szervezet azt a  jelzést küldi az agynak, hogy:”Állj, tele vagyok”, így megakadályozva a túlzott evést.
  • Tanulmányok azt mutatják, hogy a rostok segítenek a koleszterinszint csökkentésében, megakadályozva a székrekedést, aranyér kialakulását, vérnyomást szabályozzák és csökkentik a bélrendszeri és emlőrák kialakulásának kockázatát.

Az én tippjeim a megfelelő rostok beviteléhez:

Reggel: A napot mindig vízzel kezdeni, egy pohár test meleg sima, vagy citromos vízzel. Nálam nagy kedvenc a zabpehely amelyet csak rizstejben áztatok, majd különböző magvakkal, vagy szezonális gyümölccsel gazdagítok, nem tudom megunni, ez nálam olyan, mint egyeseknél a “felvágottas” zsömle.

Uzsonna: Valamelyik kedvenc gyümölcsöm, vagy ezekből készült smoothie, vagy zöldturmix. Igazi vízben oldódó rostbomba.

Az ebédem szinte mindig tartalmazza valamelyik gabonafélét (barnarizs, köles, tönkölytészta, stb.) zöldséggel kombinálva, vagy,-és növényi fehérjével.

Vacsoránál a nyers zöldségek dominálnak saláta formában legtöbbször, abonett vagy nyers kenyérrel, különböző pástétomokkal, amelyek szintén rostban és növényi fehérjékben gazdagok.

Az étkezések között pedig víz, víz és víz. Emellett a táplálkozás mellett lehetetlen kevés rostot fogyasztani. Kismamaságom alatt egy percig sem szenvedtem székrekedésben, puffadást sem tapasztaltam, a kevesebb több elvet figyelembe veszem, mert a pocakom növekedésével kevesebbel is telítődöm, a baba életterének növekedésével.